― Què…, en fem una altra? Quina cançó us agradaria escoltar, una altra del Raimon, del Lluís Llach, del Joan Manuel Serrat, la Maria del Mar Bonet, l’Ovidi Montllor?

Imatge de la jornada

El dimecres 6 de febrer, els estudiants del curs intensiu de nivell bàsic de català es van submergir en les lletres de les cançons més populars de la NovaCançó. El viatge va començar a l’entrada de l’Edifici Històric. Ens vam dividir per grups i mentre anàvem aprenent què significa «estaca», «identitat», «silenci», «vent», «llibertat», cada un de nosaltres ho traduïa a la seva llengua. Així, entre tots vam aconseguir traduir els símbols que després apareixerien a les cançons, i vam crear un mapa multilingüe ben interessant.

Un cop obert el camí cap ala Nova Cançó, el cantautor Jordi Montañez ens estava esperant amb la seva guitarra i la veu a punt per començar el taller-concert. Vam gaudir d’una magnífica introducció ala Nova Cançó: context històric, situació de la llengua catalana a les acaballes del franquisme, temes principals de protesta vinculats amb la reivindicació de la identitat catalana i la representació d’un poble en lluita per la llibertat, etc.

Després de fer-nos conèixer una mica el paisatge cultural dels Països Catalans, el Jordi Montañez va agafar la guitarra i ens va oferir un concert amb les cançons més conegudes. L’estaca, Diguem no, Ara que tinc vint anys, Què volen aquesta gent, són exemples de les lletres que vam llegir i interpretar, i fins i tot cantar. Sí, sí, cantar! Vam desar la vergonya a la butxaca i vam crear un autèntic ambient de concert.

Però això no és tot. El Jordi ens va explicar que avui en dia hi ha alguns cantautors i cantautores que han recuperat la tradició de la Nova Cançó, i ens va mostrar com la  «cançó protesta» està ben viva als nostres dies. Així és que va tornar a agafar la guitarra i ens va regalar un parell de temes propis.

Per acabar el taller-concert, el Jordi va demanar si algú en podia aportar algun exemple similar de la seva cultura, i llavors van sorgir el que popularment s’anomenen les «adelitas»: cançons que reivindiquen el paper crucial de les dones que participaven enla Revolució mexicana. Així vam posar punt final a una tarda ben reivindicativa.

― Què…, en cantem una altra?

Tu hi vas ser? Busca’t a les fotos!

Generated by Facebook Photo Fetcher 2
Àlbum La Nova Cançó (6 de febrer de 2013), publicat per Xarxa de Dinamització Lingüística UB el 19/02/2013 (78 items)Escrit per ub-editor el 19 de February, 2013