Hi havia una vegada un grup de joves estudiants d’arreu del món que volien aprendre la llengua catalana i conèixer-ne la cultura. Un bon dia, cada un d’ells va rebre una carta de l’orde de cavalleria de la Borsa d’Intercanvi Lingüístic que els citava a la porta de l’església de Santa Anna de Barcelona el dissabte 21 de setembre, a les sis de la tarda.

Foto1

Les terres catalanes eren conegudes perquè els seus habitants vivien entre bèsties i diables. El so dels timbals i les gralles avisava cada vespre de l’arribada de les bèsties, però els habitants no corrien a amagar-se a casa sinó que es llançaven als carrers per ballar al costat de les feres.

Els joves estudiants van ser convocats davant l’església per tal de superar un seguit de proves i mostrar valentia i fortalesa. La primera prova estava destinada a observar com reaccionaven els estudiants davant d’allò desconegut: s’havien de trobar amb la diablessa Berta i demostrar que no els feia por el foc.

foto2

foto3

Tots van acostar-se a la diablessa sense cap temor i van poder passar a la prova següent. Mentre els joves es preparaven, el cavaller Pep va reunir-los al seu voltant i els va explicar l’origen i els diferents rituals que acompanyen les festes populars pròpies de les terres catalanes.

foto4

foto5

El sol ja començava a badallar de son i darrere la catedral es despertaven els timbals i les gralles. S’acostava el moment, s’acostava el so de la festa… Així, doncs, la diablessa, sense pensar-ho, va proposar als estudiants l’última prova, la que els convertiria, finalment, en membres de l’orde de cavalleria de la Borsa. Malgrat les habilitats que van demostrar tots els participants, només dos dels deu joves van superar totes les proves. I la diablessa, per celebrar-ne els mèrits, els va convertir en diables: els va donar una maça, els va posar la capa d’una sola banya… i els dos joves van cremar com si ho haguessin fet tota la vida.

foto6

foto 7

D’aquesta manera es va popularitzar la llegenda sobre la creació d’un nou orde de cavalleria a les terres catalanes, format per vuit cavallers i dos diables.

Podeu mirar totes les fotos i els videos al nostre facebook.
Escrit per ub-editor el 27 de September, 2013