Feliu Ventura, Meritxell Gené, Pau Alabajos, Cesk Freixas o Jordi Montañez podrien ser el mirall d’aquells que fa anys van fer sortir a la llum reivindicacions lingüístiques i polítiques que havien de ser dites d’una altra manera. Era la Nova Cançó. Maria del Mar Bonet, Lluís Llach, Quico Pi de la Serra, Joan Manuel Serrat (i molts d’altres) van aplegar-se sota el nom de Els Setge Jutges per impulsar aquest nou moviment i defensar l’ús del català en l’àmbit musical. Eren els anys seixanta (vint anys després de l’entrada de les tropes franquistes a Catalunya) i naixia un grup de persones, artistes i músics, que feien música en català, reivindicaven alhora els drets democràtics i criticaven el règim.

Han passat més de cinquanta anys i en Jordi Montañez, a través del Taller de la Nova Cançó que cada any imparteix per a participants dels grups de conversa de la UB, ens continua recordant aquelles figures amb un recital de cançons de l’època: La gallineta, Diguem no, Què volen aquesta gent?, L’estaca.

Barreja versions de les cançons dels Setze Jutges amb una explicació elaborada de per què es va formar aquest grup, què reivindicava, i com hem d’interpretar determinats punts de les lletres: a qui li diu que no, la gallineta?, a què hem de dir «no»?, què simbolitza l’estaca? Unes lletres són més clares i evidents que unes altres, però totes parlen dels anys de repressió cultural i manca de democràcia.

Crònica de la nova cançó

Cinquanta anys més tard, Cesk Freixas, Meritxell Gené, Pau Alabajos, Feliu Ventura o Jordi Montañez (i molts d’altres) són els qui rememoren les figures de la Nova Cançó que no hauríem d’oblidar per tot el que van aconseguir aleshores. I ells són els que ens aporten ara les seves pròpies cançons, amb reivindicacions d’avui. Si abans era la Nova Cançó, ara tenim la «Cançó Necessària», una cançó que reclama transformar la realitat, denunciar el sistema econòmic i ser una veu més del clam independentista d’ara.

Gemma (Crònica original de l’activitat)

Tu hi vas ser? Busca’t a les fotos!

Generated by Facebook Photo Fetcher 2
“19 de març de 2014”

Àlbum Taller de la Nova Cançó amb Jordi Montañez, publicat per Xarxa de Dinamització Lingüística UB el 28/03/2014 (15 items)Escrit per ub-editor el 28 de April, 2014