Sabíeu que on ara hi ha el barri de la Barceloneta en el s. XVI hi havia aigua? Coneixíeu la relació del barri amb la caiguda de la ciutat davant de Felip V l’11 de setembre de 1714?

Dilluns 7 d’abril els participants a la ruta històrica per la Barceloneta vam tenir la sort d’aprendre una mica més sobre aquest barri i la seva dinàmica vida passada. Abans de començar, la Isolda, la nostra guia, ens va recomanar que ens preparéssim per a una passejada amb la mirada històrica que tantes vegades oblidem quan anem massa atrafegats per la ciutat.

Després de jugar al bingo de la Barceloneta per trencar el gel i intercanviar les primeres paraules amb la resta del grup, van començar les interessants curiositats sobre aquest indret. Aquest barri va començar sent un tros de terra de ningú format pels sediments marins a causa de la construcció del port, però no va ser fins després de la Guerra de Successió i de la mà dels Borbons que va néixer com a tal. Tot i això, els militars no tenien gaire pressa per situar la gent de l’enderrocat barri de la Ribera que s’havia quedat sense casa, per això la zona es va omplir de barraques.

Una de les poques cases que es conserva gairebé com les originals

Una de les poques cases que es conserva gairebé com les originals

També vam descobrir que en començar a construir el barri, al voltant del 1750, les cases, en una estructura ordenada, tenien només planta baixa i primer pis. La idea era que fos un barri sanejat i assolellat, però l’alçada delimitada tenia sobretot la funció de no obstaculitzar les bombes. Ara bé, al cap dels anys i amb el pas a mans de l’Ajuntament es començà a permetre l’elevació de les cases. Els propietaris especulaven amb el lloguer dividint les cases primer per la meitat i, després, fins i tot en quarts, de manera que quedava un espai molt reduït per viure-hi.

Com que les cases ja no es podien dividir en unitats més petites, el creixement va esdevenir vertical i es va propiciar l’aglomeració d’uns habitants que es dedicaven tant a les tasques del mar i el port com a la indústria tèxtil, instal·lada al barri el s. xix. Es va crear un context idoni per al bullici social permanent.

Vam acabar l’agradable ruta amb la trista reflexió que amb el pas del temps (i dels Jocs Olímpics) el barri ha anat perdent el seu caràcter més popular per vendre’s al negoci per excel·lència de la Barcelona actual: el turisme.

Júlia, becària de la Xarxa de Dinamització Lingüística

Tu hi vas ser? Busca’t a les fotos!

Generated by Facebook Photo Fetcher 2
Àlbum Ruta històrica: 1714 i la Barceloneta, publicat per Xarxa de Dinamització Lingüística UB el 10/04/2014 (9 items)Escrit per ub-editor el 6 de May, 2014