A finals del segle XIX i principis del XX el moviment del modernisme va impregnar l’arquitectura, la pintura, la literatura i les arts en general de molts països d’Europa. A Catalunya es va desenvolupar de forma especial a Barcelona.

Però el modernisme català no era només un moviment artístic sinó politicocultural, que pretenia canviar la societat, modernitzant-la. Durant aquesta esplendor intel·lectual, la vida nocturna al centre de la ciutat bullia: artistes bohemis, intel·lectuals i personatges insòlits feien trobades i tertúlies en locals que van acabar representant l’avantguarda del moviment. A més de l’elit intel·lectual, també les classes burgeses gaudien de la nit de Barcelona en aquests locals, buscant la diversió (i la perversió) que als seus barris no podien trobar.

De tot aquest passat, que potser no ho és tant, n’ha quedat un rastre, i us proposem descobrir-lo. Alguns d’aquests locals apareixen a totes les guies o s’han convertit en feu dels turistes; d’altres, en canvi, mantenen la mateixa atmosfera bohèmia d’aquells dies. També n’hi ha que ja no hi són o que s’han transformat. Amb tot això us proposem fer una ruta nocturna d’allò més interessant i, com que a més és l’última activitat que farem junts aquest semestre, aprofitarem per seure en un (o més d’un) d’aquests locals per brindar junts i acomiadar-nos. No podeu dir que no! De cap manera!

Il·lustració de R.Opisso que escenifica una tertúlia a la taverna dels 4 gats. S'hi representen, entre d'altres, Isidre Nonell, Santiago Rusiñol, Ramón Casas i Picasso

Il·lustració de R.Opisso que escenifica una tertúlia a la taverna dels 4 gats. S’hi representen, entre d’altres, Isidre Nonell, Santiago Rusiñol, Ramón Casas i Picasso

 

Dia i hora. Dijous, 11 de desembre, de 19 h a 21 h aproximadament

Preu. L’activitat és gratuïta. Les consumicions són a càrrec de cadascú.

Com apuntar-s’hi? Aquells que esteu inscrits a la Borsa d’intercanvi lingüístic rebreu un correu electrònic amb informació per apuntar-vos-hi. Un cop confirmada la plaça, us farem saber el lloc de trobada.

Les places són limitades i s’adjudiquen per ordre d’inscripció. Com a mínim la meitat de les places són per a estudiants de mobilitat.

Escrit per ub-editor el 26 de November, 2014