El passat dilluns, 16 de novembre, ens vam trobar per primer cop amb un grup d’intercanvi alemany-català! Vam quedar a la Facultat de Geografia i Història i vam anar cap a un bar en el mateix barri del Raval.

Com que aquests vespres de novembre no són tant freds com de costum, vam decidir asseure’ns a la terrassa. Allà, vam demanar alguna cosa per prendre i vam començar l’intercanvi, primer parlant en català. En Lino només ha fet el curs Bàsic 1 de llengua catalana i l’Àngels tot just s’inicia en l’aprenentatge de l’alemany. La Mireia, en canvi, ja ha estat dues vegades a Dresden (Alemanya) treballant d’au-pair i l’ha practicat bastant. En Lino és de Suïssa i ens comenta que l’alemany d’allà és realment diferent de l’alemany que ens ensenyen aquí i ens parla com parla normalment al seu país. Però no entenem res!

SuissCat

Acordem que en Lino farà un esforç per parlar alemany estàndard i per dir alguna cosa en català, l’Àngels farà un esforç per entendre alguna cosa i atrevir-se a parlar, i la Mireia farà de mediadora entre les parts. Malgrat les dificultats per entendre’ns bé en tot moment, amb els esforços de tots aconseguim parlar i passar una bona estona. Així com intercanviar experiències vitals i parlar de diferents temes sobre Catalunya i sobre Suïssa. Sobretot hem parlat del temps, dels preus de les universitats, del servei militar a Suïssa i també de les realitats sociolingüístiques dels dos territoris. Tot plegat, molt interessant!

L’Àngels estudia Medicina, en Lino estudia Filosofia i la Mireia, Matemàtiques. Així que som un grup ben heterogeni! Però ens hem entès d’allò més bé. Esperem retrobar-nos aviat!

Irene, becària de la Xarxa de Dinamització Lingüística

Escrit per ub-editor el 21 de December, 2015