Gairebé tothom coneix Terrassa. La ciutat vallesana és des de fa anys triplement famosa per la indústria, la música, la cultura i l’esport i qui més qui menys tothom sap identificar-ne els principals trets distintius: fàbriques tèxtils, jazz, hoquei herba, esglésies romàniques i castellers.

El que potser no tothom sap és que la Terrassa també és, atenció, la segona ciutat universitària del país, gràcies a l’existència d’un excel·lent campus urbà que compta amb la presència de cinc universitats. La UPC hi té cinc escoles (ETSEIAT, EET, FOOT, CITM i EUNCET), on estudien un total de 5.500 estudiants, i hi ofereix 27 titulacions.

Ahir hi vam anar a impartir una sessió d’acollida lingüística i cultural, en el marc dels actes de benvinguda que les cinc escoles politècniques organitzaven conjuntament per als estudiants de mobilitat d’aquests segon quadrimestre, el Welcome Day, i l’experiència no podia haver resultat més positiva.

La sessió va tenir lloc a la seu que l’EET té al carrer Colom, un edifici d’estil modernista de l’arquitecte Lluís Muncunill i Domènech que val la pena visitar, encara que no sigui per motius acadèmics. Que l’acte tingués lloc en un espai com aquest, d’indubtable valor arquitectònic, no és només una manera excel·lent de projectar-se el món. És també una manera d’unir el talent del passat i el present, el d’ahir i el d’avui.

La taula estava formada per Xavier Cañavate (director de l’EET) —a la foto—, Ana Farràs (Ajuntament de Terrassa), Safae Bendalí (Oficina d’Informació i Relacions Internacionals), Isabel Molinos (Servei de Biblioteques), Miquel Dinares (Servei d’Esports) i Cesc Garcia (Serveis Informàtics) i cal desatacar que un gran nombre dels ponents es van expressar en un anglès quasi perfecte, prova del compromís de la universitat amb l’aprenentatge de llengües i la internacionalització dels estudis.

El Servei de Llengües i Terminologia hi va presentar els cursos i recursos de català i altres idiomes que posa a l’abast de l’estudiantat d’altres països, com ara el taller Just Arrvied o el portal Intercat, i va aclarir dubtes i conceptes sobre els usos lingüístics que es produeixen a la universitat. També va fer-hi una breu dinàmica sobre llenguatge no verbal i la forma més habitual de saludar una persona que s’acaba de conèixer (els dos petons), a partir del material de la guia  80 pistes.

Hi van assistir una cinquantena d’estudiants procedents de diferents països com ara Alemanya, Itàlia o Bòsnia.

Text: Jordi Pujol Nadal, Servei de Llengües i Terminologia (@SLT_UPC)

Escrit per upc-editor el 28 de Febrer, 2014