El dissabte 1 de març del 2014 el Voluntariat Lingüístic va oferir una passejada històrica per la Barcelona de les dones, un recorregut per la història de la Barcelona que moltes dones han anat forjant al llarg dels més de dos mil anys d’història de la ciutat.

En el decurs de la visita, que va durar unes dues hores, amb la trentena d’estudiants internacionals que hi van participar (que, com sempre, eren majoritàriament dones!) van recórrer el centre de la ciutat buscant-hi la traça d’algunes d’aquestes dones, des de l’època romana i l’època medieval fins als nostres dies, i vam poder conèixer les seves vides i l’empremta que van deixar en la societat i en la ciutat del temps que els va tocar viure.

En alguns casos aquestes històries van ser protagonitzades per dones de la reialesa –com Gal·la Placídia o Elionor de Sicília–, en d’altres per dones conegudes i cèlebres –com Juliana Morell, una de les ments més brillants de l’Europa del segle XVII–, i en d’altres per personatges envoltats de llegenda –com santa Eulàlia, copatrona de la ciutat– o simplement per dones que van exercir oficis ben diversos i que han restat en l’anonimat.

La visita va finalitzar a la Biblioteca Francesca Bonnemaison, batejada així en homenatge a qui l’any 1909 va crear a Barcelona la Biblioteca Popular de la Dona, la primera biblioteca pública femenina d’Europa, on vam parlar del paper de les dones en la Catalunya contemporània i actual i ho vam contrastar amb els assistents per conèixer també la situació i el paper de la dona al seu país o en altres indrets del món.

Tu hi vas ser? Busca’t a les fotos!

Escrit per diana-editor el 1 de Març, 2014