Aquest diumenge, 9 de març del 2014, el Voluntariat Lingüístic va oferir als estudiants internacionals de la Universitat Pompeu Fabra una visita guiada per la muntanya de Montjuïc, a Barcelona, un lloc que, en certa manera, resumeix i simbolitza la història de Barcelona i de Catalunya, per tots els fets que s’hi han esdevingut.

Així, la muntanya de Montjuïc ha proveït la pedra que s’ha fet servir per construir la ciutat; ha estat lloc d’enterrament des dels primers pobladors; està coronada per un castell que les tropes borbòniques van construir per ocupar i sotmetre la ciutat després de la derrota de 1714; hi va ser afusellat Lluís Companys, president de Catalunya; ha estat seu de l’Exposició Internacional de 1929; ha acollit durant molts anys un circuit automobilístic internacional, i també un parc d’atraccions per al lleure dels barcelonins; ha estat seu dels Jocs Olímpics de 1992, amb el Palau Sant Jordi, construït per a l’ocasió…

Durant la visita, que va durar unes tres hores, amb la trentena d’estudiants que hi van participar vam recórrer els espais més emblemàtics de la muntanya, però també d’altres més desconeguts.

Vam descobrir els orígens de la muntanya com a indret on es van establir els primers nuclis ibèrics de l’àrea de Barcelona i l’emplaçament del cementiri jueu medieval, però també en vam poder conèixer la seva història més recent, des de la urbanització de la muntanya amb motiu de l’Exposició Internacional de 1929 i la construcció d’edificis com el Palau Nacional o el pavelló Mies van der Rohe.

Vam passar per les Quatre Columnes, aixecades per l’arquitecte Puig i Cadafalch l’any 1919 com a símbol de catalanitat, i reposades al seu lloc el 2010 per iniciativa popular. Vam poder veure l’Estadi Olímpic Lluís Companys i el Palau Sant Jordi, i finalment vam arribar al castell de Montjuïc, a la part més alta de la muntanya.

De tornada vam baixar per la font del Gat i vam visitar, per acabar, la Ciutat del Teatre.

Tu hi vas ser? Busca’t a les fotos!

Escrit per diana-editor el 9 de Març, 2014