UPF Visita guiada a la Barceloneta Foto de grup

Foto del grup davant la casa Barceloneta 1761

Aquest dissabte, 24 de maig del 2014, el Voluntariat Lingüístic de la UPF vam fer una visita guiada per la Barceloneta, que actualment és el barri mariner i pescador de Barcelona i un dels pols d’atracció turística de la ciutat però que té una història molt particular, que no tothom coneix.

Situat en uns terrenys que s’havien anat guanyant al mar, la Barceloneta és el primer barri de Barcelona construït fora muralles i un perfecte exemple d’urbanisme barroc.

Impulsat pels militars, se’n va posar la primera pedra el 3 de febrer de 1753 per donar habitatge als veïns del barri de la Ribera (a la zona on hi ha actualment el Born) que havien perdut casa seva arran de la derrota i ocupació de Barcelona, l’11 de setembre de 1714, a mans de les tropes castellanes i franceses. Felip V va ordenar aleshores que es construís a la zona una ciutadella militar, amb un ampli perímetre de seguretat, per consolidar l’ocupació i sotmetre la capital de Catalunya. Molts dels qui van perdre casa seva aleshores van malviure durant anys en barraques a la zona de l’actual Barceloneta, fins que les autoritats militars van decidir construir-hi un nou barri que permetria ordenar la zona i allunyar el perill de revoltes (els carrers estan orientats cap a la ciutadella militar per facilitar el control del barri).

Com la resta de la capital catalana, la Barceloneta va estar sota la jurisdicció militar dels ocupants fins a 1858, però com que estava fora de la muralla era en certa manera el barri de la llibertat, també a causa del seu relatiu aïllament físic respecte a la resta de la ciutat.

Amb la vintena d’estudiants internacionals que van assistir a aquesta visita vam conèixer la història del barri des dels seus orígens fins al moment actual, i en vam recórrer alguns els principals carrers i espais d’interès, entre els quals destaca la Casa Barceloneta 1761, la més antiga que es conserva i testimoni del que va ser l’urbanisme del barri en els seus inicis. La visita va finalitzar a la terrassa dels antics magatzems portuaris que actualment acullen el Museu d’Història de Catalunya, des d’on vam poder gaudir d’unes vistes magnífiques sobre el port i sobre el conjunt de la ciutat.

Tu hi vas ser? Busca’t a les fotos!

Escrit per diana-editor el 26 de Maig, 2014